چه کسانی سرطان ریه می گیرند؟

به گزارش وبلاگ داستان نویسی، تهران (پانا) - اگر تا به حال یک نخ سیگار هم نکشیده اید شاید تصور کنید در برابر سرطان ریه مصون هستید؛ اما طبق آمار اخیر، اشتباه می کنید. هرچند کشیدن سیگار، اولین ریسک فاکتور ابتلا به سرطان ریه است؛ اما پژوهش های جدید نشان می دهند نرخ سرطان ریه در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند، یک فرایند افزایشی پیوسته پیدا نموده است.

چه کسانی سرطان ریه می گیرند؟

به گزارش تبیان، مطالعه ای در سال 2017 دریافته 10 تا 15 درصد از موارد سرطان ریه در افرادی روی می دهد که هرگز سیگار نکشیده اند و میزان بروز سرطان ریه غیر سلول کوچک (NSCLC) که شایع ترین نوع سرطان ریه است در افراد غیرسیگاری رو به افزایش می باشد؛ بین سال های 1990 و 1995 با 8 درصد افزایش و بین سال های 2011 و 2013 با 14 درصد افزایش.

در واقع 20 درصد از افرادی که هر ساله بر اثر سرطان ریه جان خود را از دست می دهند هرگز سیگار نکشیده اند یا از هیچ فُرمی از تنباکو استفاده نکرده اند.

طبق آمار زنان غیرسیگاری بیشتر از مردان غیرسیگاری ممکن است دچار سرطان ریه شوند: زنانی که هرگز سیگار نکشیده اند، دو برابر بیشتر از مردانی که هرگز سیگار نکشیده اند محتمل است دچار سرطان ریه شوند. در واقع، مطالعه ای که در سپتامبر 2020 منتشر شده نشان داده تقریباً نیمی از زنان در سراسر جهان که دچار سرطان ریه می شوند، هرگز سیگار نکشیده اند، اما فقط 15 تا 20 درصد از مردان غیرسیگاری دچار سرطان ریه می شوند.

علت این مسئله چیست؟ شرح آن پیچیده است چون عوامل زیادی دخیل اند که هنوز کاملاً شناخته نشده اند.

دلایل اصلی اینکه افراد غیرسیگاری دچار سرطان ریه می شوند

احتمالاً عوامل و دلایل زیادی وجود دارند که منجر به افزایش آمار ابتلای افراد غیرسیگاری به سرطان ریه می شوند.

یک معادله ساده

طی صد سال گذشته، تعداد افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند به نسبت کل جمعیت بیشتر است زیرا آمار سیگاری ها تقریباً 20 درصد کاهش یافته است. بنابراین با توجه به کمتر بودن تعداد کسانی که سابقه سیگار کشیدن دارند، احتمال تشخیص سرطان ریه که ربطی به سیگار ندارد بیشتر است.

جهش ژنتیکی

افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند بیشتر محتمل است دچار جهش های ژنتیکی شوند (تغییراتی در DNA که یک ژن را می سازند) که منجر به سرطان می شوند. خیلی از موارد سرطان ریه غیرسیگاری، دارای جهش های ژنتیکی به نام driver mutations هستند که سبب می شوند سلول های سالم ریه سرطانی شوند که معین نیست چه چیزی باعث می گردد این جهش های ژنتیکی اتفاق بیفتند. در حالی که جهش های رایج در افراد سیگاری که هرگز به سرطان ریه مبتلا نمی شوند، شامل اشکال در EGFR ،ALK ،ROS1 و موارد دیگر است. خوشبختانه داروها و درمان هایی وجود دارند که خیلی از این جهش های ژنتیکی را هدف می گیرند.

سابقهی خانوادگی

کسانی که سابقه سرطان ریه را در خانواده شان دارند بیشتر ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. خصوصاً اگر یکی از اقوام درجه یک (پدر، مادر، خواهر، برادر و یا فرزند) پیش از 50 سالگی به سرطان ریه دچار شده باشند.

قرار دریافت در معرض گاز رادون

رادون یک گاز طبیعی از مشتقات ماده رادیواکتیو اورانیوم 238 است که در همه جا وجود دارد و وارد خانه ها می گردد. قرار دریافت در معرض گاز رادون، عامل تقریباً سالیانه 21000 مرگ ناشی از سرطان ریه است. قرار دریافت در معرض گاز رادون، دومین علت سرطان ریه و شایع ترین دلیل سرطان ریه در غیرسیگاری هاست. بعضی از مطالعات جدید نشان داده اند که ذرات ساختمانی مدرن منجر به افزایش غلظت گاز رادون در خانه ها می شوند.

غربالگری و چکاپ های بیشتر

پزشکان ممکن است سرطان ریه را در افرادی که هرگز سیگار نکشیده اند، به دلیل استفاده بیشتر از فناوری های غربالگری، تشخیص دهند. گاهی افراد بابت چیزی غیرمرتبط با سرطان ریه تست تصویری می دهند، مثلاً به دلیل سنگ کلیه، اما زندگی شان نجات پیدا می نماید زیرا تصادفاً معلوم می گردد لکه ای در ریه وجود دارد و تشخیص این سرطان منجر به درمان به موقع می گردد.

دود دست دوم سیگار

دود دست دوم سیگار یعنی شما خودتان سیگار نمی کشید؛ اما در معرض دود سیگار فرد دیگری هستید. این عامل، هر ساله دلیل 7000 سرطان ریه در آمریکاست. محققان مشغول آنالیز تأثیر دود دست سوم سیگار نیز هستند. دود دست سوم سیگار به لایه ای از نیکوتین و مواد شیمیایی گفته می گردد که روی دیوار و مبلمان و پرده و دیگر سطوح نشسته است.

دیگر آلاینده های محیطی

دیگر فاکتورهای محیطی مانند قرار دریافت در معرض هوای آلوده، دود اگزوزها، آزبست و آرسنیک می تواند منجر به سرطان ریه در افراد غیرسیگاری گردد.

چگونه می توانید احتمال ابتلا به سرطان ریه را کاهش دهید؟

غیرسیگاری ها می توانند با اجتناب از دود دست دوم سیگار و قرار ندریافت در معرض گاز رادون و دیگر آلاینده های مضر، ریسک سرطان ریه را پایین بیاورند. در ضمنً اگر هرگونه علامتی دارید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید تا زودتر تحت درمان قرار بگیرید. سرطان ریه بیماری است که اگر زود تشخیص داده گردد درمان می گردد.

علائمی که باید به آن ها توجه داشته باشید:

. سرفه مداوم

. سرفه با خون

. خسته و بی انرژی بودن

. کاهش وزن بی دلیل

. تنگی نفس

. درد در قفسه سینه

آگاهی بسیار مهم است. تشخیص سرطان در مرحله اولیه و قابل درمان بسیار معین کننده است. پس اگر علائم گفته شده را دارید برای مراجعه به پزشک تردید نکنید.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 2 خرداد 1400 بروزرسانی: 2 خرداد 1400 گردآورنده: romantizm.ir شناسه مطلب: 1259

به "چه کسانی سرطان ریه می گیرند؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چه کسانی سرطان ریه می گیرند؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید