ثبت ملی بزرگترین سیاه چادر عشایری کشور ، گوت سنگسری تلفیقی از هنر و زیبایی

به گزارش وبلاگ داستان نویسی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت: فنون بافت و برپایی گوت(سیاه چادر ایل سنگسری) به شماره 2011 در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شد.

ثبت ملی بزرگترین سیاه چادر عشایری کشور ، گوت سنگسری تلفیقی از هنر و زیبایی

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، مصطفی یغمائیان اظهار کرد: سیاه چادر ایل سنگسری به دلیل برخورداری از ویژگی های نهفته در تکنیک بافت پارچه، فرم و نحوه برپایی منحصر به فرد سیاه چادر، زیبایی، سلیقه در طراحی سنتی داخلی، جادار بودن، صلابت و ابهت و در نهایت حس زیبای طبیعت دوستی آن باعث شده عشایر ایل سنگسری همچنان از آن استفاده نمایند و این اثر در ردیف آثار ملی قرار گیرد.

وی گفت: استفاده از گوت در بین ایل سنگسری از دیرباز معمول بوده، چرا که راحت ترین و در دست ترین سرپناه انسان به عنوان سایه سار در برابر گرما و سرپناه در برابر باران و باد بوده و در هنگام جابجایی هم به آسانی جمع شده و در مکان مناسب دیگر، دوباره برافراشته می گردد.

یغمائیان اضافه نمود: ایل سنگسری به دلیل توقف سه ماهه و ثابت در ییلاق و نبود احتیاج به جابجایی خانوار عشایر، اقدام به توسعه گوت یا سیاه چادر با مساحتی بیش از 120 تا 150 متر مربع نموده است و از این رو از بزرگترین سیاه چادرهای مورد استفاده عشایر در ایران و دنیا محسوب می گردد.

وی گفت: اگر چه همه عشایر از موی بز به عنوان سیاه چادر استفاده می نمایند، ولی گوت به لحاظ ساختار و نحوه قرار دریافت بافت پارچه در کنار هم، با همه سیاه چادرهای عشایر کشور متفاوت است و طراحی ویژه و منحصر بفرد آن باعث می گردد که دارای ابهت، ایستایی بوده و مقاومت قابل توجه ای در برابر باد و باران داشته باشد.

وی اضافه نمود: معماری به کار رفته در سازه های درون سیاه چادر تلفیقی از هنر و باورهای دینی در ادوار مختلف تاریخ ایل و الهامات طبیعی است و به باور بسیاری از پژوهشگران حوزه زندگی عشایری، سکونت گاه های سنگسری در بین ایلات مختلف کشور از با سلیقه ترین و زیباترین ها است.

یغمائیان با اشاره به اینکه فضای داخلی سیاه چادرها معمولاً محدود و بیشتر برای اقامت موقت و نیمه موقت طراحی و ساخته می شوند، گفت: اما گوت یا سیاه چادر عشایر ایل سنگسری، خانه باغی وسیع و زیباست که گشت و گذار در اوقات فراغت، استراحت و راحتی در هنگام آرمیدن و امنیت را همیشه در پناه خویش ممکن می سازد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی استان، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان گفت: هر گوت سنگسری دارای فضاهای ویژه ای برای پذیرایی از میهمان، آرامش و استراحت خانواده، فضای کار و فرآوری محصولات، استحمام و بهداشت عمومی خانوار و نیز فضاهایی برای ذخیره سازی آذوقه و انبار است.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 13 دی 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: romantizm.ir شناسه مطلب: 247

به "ثبت ملی بزرگترین سیاه چادر عشایری کشور ، گوت سنگسری تلفیقی از هنر و زیبایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ثبت ملی بزرگترین سیاه چادر عشایری کشور ، گوت سنگسری تلفیقی از هنر و زیبایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید