آیا داروی فاموتیدین می تواند در درمان کرونا موثر باشد؟

به گزارش وبلاگ داستان نویسی، تیمی از دانشمندان در جریان بررسی پرونده تعدادی از بیماران کرونایی، به نتایج جالبی درباره تاثیر داروی فاموتیدین در درمان کرونا دست یافتند.

آیا داروی فاموتیدین می تواند در درمان کرونا موثر باشد؟

به گزارش خبرنگاران، در روز های اولیه همه گیری کووید 19، پزشکان در ووهان متوجه چیزی شگفت انگیز شدند. بسکمک از بیماران مسنی که از این ویروس جان سالم به در بردند، فقیر بودند.

بررسی سوابق پزشکی بازماندگان نشان داد که تعداد قابل توجهی از بیماران از عارضه سوزش سر دل مزمن رنج می بردند و از داروی ارزان قیمتی به نام فاموتیدین، عنصر اصلی پپسید، استفاده می کردند. (بیماران ثروتمند ترجیح می دادند داروی پرهزینه تر امپرازول را مصرف کنند.)

آیا یک داروی ضد اسید بدون نسخه به مردم در زنده ماندن در برابر کووید 19 کمک می کرد؟

فیل بورن، استاد مهندسی زیست پزشکی که به نام رئیس موسسه دانشکده علوم داده فعالیت می کند، گفت: بسکمک از مطالعات پزشکی در این باره شروع شده است. اغلب پدیده ای وجود دارد که پزشکان آن را به صورت حکایتی گزارش می دهند یا در مقاله ای تحقیقاتی خاص به آن اشاره می شود و این یک سرنخ - یک قلاب را ارائه می دهد.

به طور معمول دانشمندان برای پی بردن به اینکه آیا یک دارو در درمان یک بیماری خاص موثر است یا خیر، کارآزمایی های بالینی آینده نگر را توسعه می دهند.

بورن تاکید کرد اما این روش گران است و سال ها به طول می انجامد؛ هنگام مواجهه با همه گیری جهانی، بررسی گزینه های دیگر مفید است.

بورن و کامرون مورا، دانشمند ارشد UVA، با یک تیم بین المللی از محققان اطلاعات پایگاه داده ای که پفراینده های پزشکی میلیون ها بیمار کووید 19 را در 30 کشور مختلف، تجزیه و تحلیل کردند.

تیم تحقیقاتی این تعداد را به حدود 22000 نفر رساند که بزرگترین نمونه برای مطالعه فاموتیدین و بیماری تا به امروز است.

بورن گفت: قدرت پفراینده الکترونیکی سلامت که هنوز به طور کامل به نام یک ابزار تحقیقاتی مورد استفاده قرار نگرفته است، این است که شما به طور ناگهانی تمام این داده ها را به دست آورده اید تا ببینید آیا آنچه شما به طور گذرا یا تا حدی مشخص کرده اید، مبنایی دارد.

تجزیه و تحلیل تیم، که در مجله Signal Transduction & Targeted Therapy (از گروه انتشارات نیچر) منتشر شد، نشان داد که داده ها از یافته های سایر مطالعات در مقیاس کوچکتر پشتیبانی می کند.

به نظر می رسد که فاموتیدین در دوز های بالا (معادل حدود 10 قرص پپسید) شانس زنده ماندن برای بیماران مبتلا به کووید 19 را افزایش می دهد، به ویژه هنگامی که با آسپرین ترکیب شود؛ همچنین به نظر می رسد مانع از شدت پیشرفت بیماری شده و کمک می کند بیماران کمتر به نقطه ای برسند که به لوله گذاری یا دستگاه تنفس نیاز دارند.

چالش بعدی کشف چرایی این اتفاق بود؛ دانشمندان کار های تجسسی گسترده ای را برای تجزیه و تحلیل های پزشکی مانند این انجام می دهند، اطلاعات موجود را بررسی می کنند و از اصول بیوشیمیایی و مولکولی استفاده می کنند تا نظریه ای منسجم ارائه دهند که به روشن شدن الگو های مقیاس جمعیتی آن ها کمک می کند.

مورا بر اساس داده ها این را بافتن داستان می نامد. او گفت که باید از گروه های عظیمی از مردم کار کند و در مورد آنچه در مقیاس کاملاً متفاوت اتفاق می افتد - مقیاس پروتئین هایی که یک میلیونیم مقدار یک مورچه هستند - نتیجه گیری کند.

یکی از خطرناک ترین پدیده هایی که کووید 19 می تواند در بدن شما ایجاد کند، چیزی به نام طوفان سیتوکین است که به طور بالقوه پاسخ ایمنی را سرکوب می کند. وقتی بیمار می شوید، سیستم ایمنی بدن شما پروتئین های التهابی به نام سیتوکین ها را آزاد می کند که به سلول های ایمنی شما می گوید چگونه با عفونت مبارزه کنند. اما در بیماری های شدیدتر، تولید سیتوکین می تواند از کنترل خارج شده و نامنظم شود.

مورا می گوید: اساسا سیستم ایمنی بدن شما دچار مشکل شده و شروع به حمله به چیز هایی مانند بافت ریه سالم می کند، زیرا از بین بردن ویروس مهاجم بسیار ناامید کننده است. نظریه تیم این است که فاموتیدین این واکنش را سرکوب می کند. اگرچه این دارو با هدف خاصی ساخته شده است (مسدود کردن گیرنده های هیستامین که به تولید اسید در معده کمک می کند)، اما فاموتیدین، مانند سایر دارو ها می تواند عوارض جانبی ایجاد کند.

مورا و همکارانش معتقدند که دخالت در طوفان های سیتوکین یکی از آن هاست.

مورا گفت: ممکن است فاموتیدین دارای اثر مفید خارج از هدف باشد. ما به طور کلی عوارض جانبی را یک چیز بد می دانیم، اما در برخی موارد می توان از آن ها برای درمان سایر بیماری ها استفاده کرد. در آینده این احتمال وجود دارد که فاموتیدین دوباره به این روش مورد استفاده قرار گیرد.

اما یافته های این تیم هنوز قطعی نیست. مطالعات دیگر تصاویری متناقض از آنچه فاموتیدین می تواند برای بیماران مبتلا به کووید 19 انجام دهد، ارائه کرده است؛ برخی متوجه شده اند که این دارو اثر خنثی دارد و ممکن است مضر باشد.

مورا، بورن و همکارانشان اخیرا مروری بر تحقیقات موجود در این زمینه به همراه پیشنهاداتی برای چارچوبی که می تواند به همخوانی گزارش های متناقض کمک کند، منتشر کردند.

با این حال با تمرکز منحصر به فرد خود بر ترکیب فاموتیدین با آسپرین و حجم نمونه فوق العاده زیاد آن، مطالعه این تیم روش درمانی بالقوه ارزان و ایمن را که تجویز آن برای پزشکان آسان است، روشن کرده است. در بحبوحه بحران بین المللی سلامت، این مطالعه زمینه های مهمی را برای تحقیقات بیشتر فراهم کرده است.

مورا می گوید: مطالعات علمی گاهی به نام همه چیز در نظر گرفته می شوند، اما در واقع آن ها فقط یک نقطه شروع یا یک تخته پرش هستند. هر مطالعه خوب بیش از آنکه به یک نتیجه خوب داشته باشد، سوالاتی ایجاد می کند و علم داده اغلب چیزی است که این فرایند را شروع می کند.

منبع: خبرنگاران

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 1 شهریور 1400 گردآورنده: romantizm.ir شناسه مطلب: 1404

به "آیا داروی فاموتیدین می تواند در درمان کرونا موثر باشد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا داروی فاموتیدین می تواند در درمان کرونا موثر باشد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید